Expositie Richard Feldkamp 2016

Richard Feldkamp a

Richard Feldkamp (1957)

The Art of Steampunk

Verbeeld je een wereld, waarin stoomtechnologie de belangrijkste energievorm is. Verbeeld je het oude Victoriaanse Engeland in de 18e eeuw, de normen en waarden van die tijd. Het zwarte steenkool, maar ook de warme gloed van het messing en koper. De couture van uitbundige en Victoriaanse kleding. De dynamiek van de vele uitvindingen door het stoomtijdperk en de snelle technische sprongen vooruit.

Verbeeld je dat deze wereld vanuit al haar facetten, zowel mens als maatschappij, zou gaan nadenken over hoe de toekomst er uit zou kunnen zien.........misschien bestaan er dan wel stoomaangedreven vliegende machines en reizen we vrolijk heen en weer door allerlei dimensies.

Steampunk is een fantasiestroming die het elegante Engelse Victoriaanse tijdperk combineert met Science Fiction en het Stoomkrachttijdperk (19e eeuw).

Richard biogeneratorGeinspireerd door de beeldende werelden van H.G. Wells en Jules Verne is Steampunk in de vroege jaren 90 als een wereldwijde sub-cultuur ontstaan.
In de verhalen worden futuristische machines uitgevonden en gebruiken mensen mechanische onderdelen in kleding en gebruiksvoorwerpen.
Deze cultuurstroming uit zich in mode, sieraden, literatuur, beeldende kunst en films. Bekende voorbeelden waarbij steampunk in het spel is zijn de films “The League of Extraordinair Gentlemen” met o.a. Sean Connery en “Wild Wild West” met Will Smith in de hoofdrol.

Steampunk is bij het brede publiek in Nederland nog relatief onbekend, zo ook in eerste instantie bij Richard Feldkamp (1957). Vier jaar geleden kwam hij tijdens een bezoek op het middeleeuwen- en fantasy festival Castlefest in Lisse in aanraking met de kunstvorm Steampunk en was eigenlijk vanaf dat moment meteen verkocht.

Richard: “Van origine ben ik een werktuigbouwer (Groningen) met aanvullende studies industrieel ontwerper en vormgever.Dat is best wel structureel denken en werken. Maar bij Steampunk hoeft dat juist niet. Vrij creëren zonder opgelegde kaders en met Steampunk stond mij niets in de weg. Ik mocht helemaal los.”

Zijn creaties zijn vooral uniek en in principe eenmalig. De “magie” kun je maar een keer in een creatie krijgen, vindt hijzelf. Hij noemt zichzelf eerder een engineer of creator dan een kunstenaar. Zijn creaties worden opgebouwd van messing en koperen onderdelen. Een eerlijk en warm materiaal met een mooie gloed en patina, maar steeds moeilijker te verkrijgen. De zoektocht naar materialen brengt hem op de meest uiteenlopende plekken, met soms verrassende ontmoetingen en dito verhalen. Hij heeft anekdotes uiteenlopend van gepensioneerde klokkenmakers tot Russische onderzeeboten.

Elke creatie doorloopt vier fases: beeldvorming, de zoektocht naar geschikt materiaal, de compositie en dan uiteindelijk.... het aan elkaar monteren en versmelten van de onderdelen.
En daar komt het vakmanschap om de hoek. Een hoge (bouw)kwaliteit is kenmerkend voor Steampunk. Dat zie je terug in de kleding, sieraden, werkstukken en zelfs films.
Richard werkt vaak aan drie tot vier composities tegelijk. Zijn specialiteit is het toepassen en integreren van messing en koperen gebruiksvoorwerpen in nieuwe fantasievolle Steampunk creaties.De werkstukken krijgen vaak fantasievolle namen en Richard neemt je dan gelijk mee in het verhaal van de achterliggende fantasie van het werkstuk.

Richard geeft dinsdagavond 13 december een lezing over Steampunk, in de Kunstkerk (voor informatie, klik hier).

Richard Feldkamp
Steampunk Engineer

Richard biogenerator Richard biolamp 4 

Biogenerator                                  Biolamp                                       

U bent van harte welkom in Kunstkerk Heerhugowaard, Stationsweg 53 in Heerhugowaard. Voor openingstijden zie: www.kunstkerkheerhugowaard.nl/openingstijden