Expositie Frea May 2015

 

EXPOSITIE Frea May in Artotheek Heerhugowaard - van 7 januari tot 28 februari 2015

612001  freamay

 Broad Daylight I                             Frea May

Frea May is geboren in Enkhuizen. Zij is autodidact en werkt sinds 1989 professioneel als beeldend kunstenaar. Haar werk kan aangeduid worden als figuratief met een absurdistische toets. Frea heeft een ontwikkeling doorgemaakt van foto-realistisch schilderen naar een veel lossere en meer geabstraheerde manier van werken.

Frea: “De kunstenaar is getuige van zijn tijd. Kunst is daarom voor mij balanceren op het dunne raakvlak tussen creëren en verbeelden.”

Frea werkt in ‘mixed media’, met olieverf, acryl, pastel, aquarel etc. Zij schildert vaak op locatie in het landschap. Vandaar dat ze veel schildert op wat kleinere panelen, het ‘fietstasformaat’, zoals zij dat zelf noemt. Kracht, expressief kleurgebruik en een spannende compositie bepalen het beeld. Zowel voor haar naakten als voor haar landschappen geldt een natuurlijke ingetogenheid met een prachtig lijnenspel.
Met de schilderijen van Frea May kun je als mens veel kanten op. Ze zijn figuratief met een licht absurdistische toets. Ze zijn expressief en warm, en soms lekker 'los'. Altijd is er sprake van passend kleurgebruik, waardoor er volgens sommigen een paradijselijke, en weer anderen een dromerige sfeer ontstaat. Haar onderwerpen zijn divers. May schildert alles wat haar zogezegd 'voor de kwast' komt, maar landschappen en dieren lijken een lichte voorkeur te genieten. De beestenboel van May maakt je blij.

Zowel voor haar naakten als haar landschappen geldt een natuurlijke ingetogenheid. Je voelt haar bewondering voor een mooie lijn. Haar werk roept een sfeer van behaaglijkheid op.

Frea: “ Schilderen is voor mij iets wat uitstijgt boven het logisch begrijpelijke en direct waarneembare. Kortom een middel voor mij om achter de dingen te kijken waar misschien niets of misschien alles is. U mag het zeggen. Mijn zoektocht naar het innerlijke via het uiterlijke geef ik vorm en het verrijkt me. De zogenaamde balsem voor de ziel! Mijn visie op de wereld verbeeld ik in verschillend werk, zowel qua onderwerp, materiaalgebruik als werkwijze. Een persoonlijke ervaring, emotie of gebeurtenis vormt vaak de aanleiding voor een nieuw schilderij. Kleurkracht, een natuurlijke ingetogenheid, harmonie, evenwicht en een spannende compositie bepalen het beeld. Mijn werk zie ik als "het mooiste vak van de wereld". Kortom een zeer gelukkig makende bezigheid. Toen ik in 2004 25 jaar schilderes was heb ik een solo-expositie in het West Fries Museum in Hoorn gehad. Dat heeft mijn carrière een flinke lift gegeven."

U bent van harte welkom in Artotheek Heerhugowaard, Parelhof 1b in Heerhugowaard (in het gemeentehuis).

Voor openingstijden zie: www.artotheekheerhugowaard.nl/openingstijden