Expositie Frans Room 2017 jan.

Expositie in Kunstkerk Heerhugowaard: 20 januari t/m 1 februari

Frans Room

De liefde voor het landschap, of liever, de sporen van de mens in het landschap is de passie van Frans Room.
Opgegroeid in het Zaanse veen raakt hij al op jeugdige leeftijd gefascineerd door het slangenlandschap dat daar in de loop van de eeuwen door mensenhanden is gevormd. Jammer genoeg is een groot deel inmiddels verdwenen onder het zand van de vooruitgang. En niet alleen het landschap werd omgetoverd tot eenheidsworst. Ook de indrukwekkende fabrieken, vaak voortgekomen uit de vele molens, worden stuk voor stuk gesloopt. Al jaren houdt hij zich daarom bezig met het vastleggen van deze bedreigde landschappen.

Expositie

Frans exposeert in de Kunstkerk zijn Nederlandse vuurtorens (etsen) en bijzondere lichtobjecten (spiegelkasten en lichtkasten).

Zaterdag 28 en zondag 29 februari is Frans Room aanwezig om al uw vragen te beantwoorden (13.00 tot 16.00 uur).

FR0028 schiermonnikoog   Frans Room 

U bent van harte welkom in Kunstkerk Heerhugowaard, Stationsweg 53 in Heerhugowaard. Voor openingstijden zie: www.kunstkerkheerhugowaard.nl/openingstijden

Biografie van Frans Room
Frans werd geboren op 25 februari 1939 te Wormer. Op 18-jarige leeftijd kwam hij in contact met de Zaanse schilder-graficus Gerrit de Jong waarvan hij enkele jaren les kreeg. Hij zwierf een aantal jaren door Europa en Noord-Afrika maar vestigde zich uiteindelijk weer in de Zaanstreek.
De aanvankelijk figuratieve stijl van de eerste jaren brak hij abrupt af. Zijn werk werd abstract, driedimensionaal en hij begon te experimenteren met kunstlicht. Naast de lichtobjecten die daaruit voortkwamen was hij jarenlang te zien op popfestivals en theatertournee ’s met de Wonderland lichtshow.
Door zijn studie van het occultisme kwamen er steeds meer figuratieve elementen terug in zijn werk, meestal met een symbolisch karakter. Na een serie lichtobjecten, etsen, kleuretsen, collages en aquarellen maakte hij een serie etsen over het Guisveld, een verwaarloosde brakwaterpolder in de Zaanstreek. Hij schreef er bovendien een boek bij dat in eigen beheer werd uitgegeven, al snel gevolgd door een tweede. Deze handelt over de Zaan, de levensader van zijn geboortestreek. In 1980 maakte hij samen met een collega een drijvend mobiel voor de vijver van het stadshuis van Zaanstad, later gevolgd door andere monumentale opdrachten. Na de aanschaf van een kampeerauto die omgebouwd werd tot een rijdend atelier besloot hij naar Spanje te gaan. Gedurende een jaar of tien was hij daar bezig met het vastleggen van het landschap in Catalonië. Ondertussen maakte hij een paar series zeefdrukken over de monumentale panden en dorpskernen in de Zaanstreek die op het punt staan te verdwijnen. Zijn volgende project bestond uit een inventarisatie van het gebied Waterland in een twaalftal etsen. Tezamen met de artikelen die hij hierover schreef zijn deze etsen uitgegeven bij de stichting Noord-Hollands Boek.
In 1995 is hij begonnen aan een serie zeefdrukken over vuurtorens van Nederland. Het bleef echter niet bij vuurtorens. Ook havenlichten, peilhuizen, kapen, scheepswerfjes enz. werden bij dit project betrokken. Deze collectie omvat meer dan 160 werkstukken. Zijn huidige project betreft een serie printen over de grote rivieren in Nederland. Hij heeft inmiddels een aantal lichtobjecten vervaardigd waarbij door middel van kunstlicht een wonderlijk lichtspel ontstaat.