Expositie Boblee 2017

Expositie van 26 mei t/m 3 juni

 

Boblee (Tanzania, 1972)

Boblee groeide op binnen de Afrikaanse Rastacultuur. Dat is dan ook zijn grootste inspiratiebron voor zijn onderwerpen, zijn gebruik van kleuren en het zelf vervaardigen van verf uit planten en zaden.
Hij is een autodidact pur sang en rond zijn twintigste verkocht hij zijn werk via plaatselijke winkels en galeries op Zanzibar.
Boblee werkt vanuit zijn Afrikaanse huis op Zanzibar.

HOL10AN60x60IMG 5744 Boblee

De stijlen die Boblee uitwerkt:
Zijn oudste stijl is African Dance, waar een aantal mensen dansen op traditionele Afrikaanse muziek.
Shamba waar hij het leven in een dorp schildert.
Hard Life en Crazy Dance zijn wat meer grafische werken ook weer over het Afrikaanse leven.
En Village is een stijl die door meerdere Afrikaanse kunstenaars wordt beoefend, een dorpstafereel waar zich heel veel dingen tegelijk afspelen.
Verder schildert hij ook Tinga Tinga. Afbeeldingen van dieren ,Tinga Tinga is een bestaande kunst met bepaalde regels waar elke schilder weer zijn eigen identiteit aan geeft.
African Nature- Afrikaanse landschappen met dieren.
Boblee zet zijn onderwerpen op het doek met flair, eigenheid en bijzonder kleurgebruik en afhankelijk van het onderwerp uiterst gedetailleerd (dorpstaferelen) of met uitvergroting van menselijke of dierlijke eigenschappen (Dance en Nature) waardoor het werk licht karikaturaal aandoet.
Elk werk heeft zijn eigen charme, maar het leeft en bruist altijd.
Al het werk is vervaardigd met olieverf op katoen en bevestigd op hoogwaardig fibreboard, afgewerkt met een smalle grenen lijst.
Afmetingen variƫren: portretten 30 x 40 cm tot Village 180 x 60 cm.

Boblee 2                     Boblee 3

U bent van harte welkom in Kunstkerk Heerhugowaard, Stationsweg 53 in Heerhugowaard. Voor openingstijden zie: www.kunstkerkheerhugowaard.nl/openingstijden

Biografie van Boblee:

Boblee werd geboren in 1972 in Tanga, een stad aan de Indische oceaan in Tanzania. Hij groeit op bij zijn familie en op de boerderij van zijn opa. Zijn opa was een rastaman en is een grote inspiratiebron voor Boblee geweest, hij leerde hem veel over het leven als rastaman en hij leerde hem op een bepaalde manier te kijken naar dingen en het gebruik van kleuren d.m.v. de regenboog, water, een spiegel of vuur ook leerde hij hem hoe hij zelf verf kon maken van wortels, zaden en andere natuurproducten.
Rond zijn twaalfde verhuisde hij naar Zanzibar om daar bij een vriend van zijn vader en diens familie te gaan wonen. Hij ging naar school tot er op een gegeven moment geen geld meer was voor Boblee om naar school te gaan. De vriend van zijn vader besloot om Boblee en zijn kinderen te leren hoe ze moeten tekenen. Elke avond nam hij een andere pose aan die ze dan na moesten tekenen. De andere kinderen hielden het al gauw voor gezien maar Boblee vond het echt leuk en hij bleek ook talent te hebben.
Een paar jaar later raakte hij geinteresseerd in schilderen, hij heeft nooit les gehad maar zijn schilderijen waren al snel mooi genoeg om te verkopen, elke avond ging hij naar de etensmarkt om zijn schilderijen te verkopen. Hij werd bekend en opdrachten begonnen binnen te stromen. Deze opdrachten kwamen vooral van eigenaars van souvenirswinkeltjes.
Hij werd uitgenodigd om mee te doen aan schildercompetities en hij scoorde er hoog, een aanbod om in Amerika verder te werken sloeg hij af en zo ook om in Kenia te schilderen voor een goed inkomen. Het is voor hem belangrijk om eigen baas te blijven en zijn vrijheid te behouden. Hij heeft les gegeven op de kunstacademie in Bagamoyo in Tanzania en op een lagere school in Zanzibar. Nu heeft hij zijn eigen winkel op Zanzibar, waar hij zijn schilderijen verkoopt en andere souvenirs uit Afrika.
Boblee heeft verschillende stijlen ontwikkeld, hij heeft een beeld in zijn hoofd en dat moet dan op het doek komen. Het materiaal wat hij gebruikt is het doek van katoen en olieverf. Zijn oudste stijl is African Dance, waar een aantal mensen dansen op traditionele Afrikaanse muziek. Een van zijn nieuwste stijlen is Shamba waar hij het leven in een dorp schildert. Hard Life en Crazy Dance zijn wat meer grafische werken ook weer over het Afrikaanse leven. En Village is een stijl die door meerdere Afrikaanse kunstenaars wordt beoefend, een dorpstafereel waar zich heel veel dingen tegelijk afspelen. Verder schildert hij ook Tinga Tinga. Tinga Tinga is een bestaande kunst met bepaalde regels waar elke schilder weer zijn eigen identiteit aan geeft.