Dick Berendes

Na zijn opleiding op de Grafische School in Amsterdam is Dick begonnen als zetter/drukker, waardoor de grafische technieken geen geheimen meer hebben voor Dick. Later, als grafisch vormgever, ontdekt hij ook de artistieke mogelijkheden van het oude drukkersvak.
Dick is altijd bezig in zijn atelier met twee boedrukpersen, loden en houten letters en ander drukmateriaal. Als kunstenaar heb je de opdracht naar nieuwe mogelijkheden te zoeken en daarom is de computer ingezet en heeft naast de drukpers een belangrijke plaats gekregen in het creatieve proces.
Het voordeel is ook dat er gekozen kan worden uit 2 mogelijkheden: een grafiekblad maken met de pers (analoog), of digitaal (computer en printen).
Dick benadert alles vanuit zijn typografische achtergrond en daardoor is de kwaliteit van zijn werk gegarandeerd en dat moet ook, als je creatief en technisch vrijheid van handelen wilt hebben.
Als inspiratiebron noemt Dick de Groningse drukker/kunstenaar Werkman, die hem heeft aangezet grafiek te gaan maken.
De letters vormen de belangrijkste bouwstenen voor het maken van grafiek, los van hun leesfunctie zijn het mooie grafische vormen.
Verder is de natuur een belangrijke bron om inspiratie uit te putten. Soms zijn wel 15 drukgangen nodig om het beoogde resultaat te krijgen. En wie van gedichten houdt, heeft affiniteit met zijn werk, want typografieken zijn eigenlijk beelden gedichten! Zie ook: www.berendestypografiek.wixsite.com/typografiek

Op zondagmiddag 29 april zal Bibi Overbeek harp spelen tijdens de expositie. Bibi is een jonge muzikante ... met talent!

compE50x50 kl s  compM50x50 kl d